maanantai 7. joulukuuta 2020

1973-1975 Marlin SG M-112 (MIJ)

Vuonna 1869 Pohjois-Irlantilainen maahanmuuttaja Timothy Eaton perusti Torontoon yrityksen T. Eaton Company Limited, joka tunnettiin yleisesti nimellä Eaton's. Eatonista kasvoi vähitellen suorastaan vähittäiskauppaan liittyvä sosiaalisuuden laitos Kanadaan. Yhtiöllä oli kauppoja ympäri maata sekä ostotoimistoja ympäri maailmaa. Lisäksi yhtiön postimyyntikatalogi löytyi useimpien kanadalaisten kodeista. 

Eaton toi aikanaan uudenlaisia käsityksiä kaupantekoon. Esimerkiksi tinkimisen ollessa maassa normi, yhtiö kertoi tekevänsä kauppaa ainoastaan yhdellä tuotteen hinnalla. Yhtiö käytti myös pitkään tunuslausetta "Jos tavara ei tyydytä saatte rahat takaisin".

1973-1975 Marlin SG M-112

1900-luvun alkupuolella samalla tavalla Kanadassa kuten Pohjoismaissa tai Amerikassa väestö asui pääosin maaseudulla. Ihmisten asuessa usein eristyksissä Eatonin luettelo tarjosi Kanadalaisille valikoiman tuotteita, jotka eivät olleet muutoin saatavissa. Samalla tavoin kuin Sears Roebuck-luettelo Yhdysvalloissa. 

Kuvastolla oli lisäksi tärkeä taloudellinen rooli, koska se rikkoi paikalliset monopolit ja antoi kaikille pääsyn joihinkin suurempiin kaupunkeihin kuuluviin hintoihin ja valikoimaan. Luettelossa tarjottiin kaikkea vaatteista maanviljelysvälineisiin. Jotkut jopa ostivat kotinsa luettelosta! Niinpä vielä nykyään suuri määrä Eatonin luettelokoteja on edelleen olemassa koko maassa, pääasiassa lännessä. 

1973-1975 Marlin SG M-112 back


Luettelolla oli myös monia muita käyttötarkoituksia. Esimerkiksi uudisasukkaat opettelivat puhumaan englantia sen avulla tai luetteloita saatettiin käyttää pihapeleissä jääkiekkomaalivahdin vaimennuspatjoina. 

Niinpä ei ihme että yli sadan vuoden ajan julkaistusta luettelosta tuli kanadalaisen kulttuurin ikoni, joka esiintyi jopa monissa kanadalaisen kirjallisuuden teoksissa. Eaton's-yhtiöstä tuli aikanaan Kanadan suurin kauppayhtiö ja nimi aiheuttaa yhä suuria tunteita ihmisille jotka ovat eläneet Eatons-aikakaudella. 

Tämä on "ninja"-kitara. Vuoden 1973 Eaton's kuvastossa nähtiin Marlin SG M-112 kitara ensimmäistä kertaa. Marlin oli Eaton's-yhtiön omistama tuotemerkki ja kitaraa myytiin Kanadassa.

1973 Marlin SG M-112


Vuoden 1975 Eaton's kuvastossa Marlin SG M-112 kitaraa olikin myynnissä sitten viimeistä kertaa. Muutos saattaa olla yhteydessä siihen että kitarat valmistanut OEM-yhtiö Fujigen muutti SG-kitaroiden lavan muotoilua vuodesta 1976 lähtien.


1975 Marlin SG M-112


Myöhemmin vuosituhannen vaihteessa muuttunut taloudellinen- ja vähittäiskaupan ympäristö sekä huono hallinta johtivat Eaton's ketjun lopulta konkurssiin vuonna 1999. Eaton's ehti rikastuttaa yli satavuotisen olemassa olonsa aikana Kanadalaista elämänmenoa suuresti tuodessaan kulutushyödykkeitä kaikkien saataville tasapuolisesti valtakunnan joka kolkkaan asuinpaikasta riippumatta ja huom. aikana ennen internettiä.

--------------------------------------------------------------------------------

Kokonaan toinen yhtiö oli George Ozstreichin johtama  British Music Strings Ltd. joka oli jakelija Walesista.  Yritys myi Marlin-kitaroita Isossa-Britanniassa alkaen vuodesta 1985. Alun perin soittimia valmistettiin Itä-Saksassa noin vuoden verran. Tätä varhaista saksalaista mallia kutsuttiin nimellä "Slammer" ja sen tunnistaa "Made in GDR" -tarrasta soittimen takaosassa. 

Myöhemmin vuodesta1985 alkaen valmistettujen
Marlin-kitaroiden logo

Vuoden 1986 puolivälissä Korealainen Samic liittyi yhtiöön omistajaksi ja sen tehtaassaan valmistama Marlin Sidewinder oli myydyin kitara Isossa-Britanniassa vuoteen 1988 asti. Samick valmisteinen Korean Squier ohitti sen lopulta. Vuonna 1989 Marlin tuotemerkin osti Hohner, joka vaihtoi tuotannon Cortiin. Nykyään Honer on lopettanut Marlin- sekä muiden merkkisten kitaroiden tuotannon kokonaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti