torstai 10. joulukuuta 2020

1972 Lyle SG S-726 (MIJ)

Vuonna 1918 perustettu L. D. Heater Music Company yhtiö aloitti toimintansa Columbia Graphophone Companyn yhtiön Alexander Graham Bellin varhaisten "puhekoneiden" jälleenmyyjänä. Yhtö toimi edelläkävijänä ja uusien innovaatioiden jakelijana myöhemminkin. Vuonna 1948 yhtiön valtakunnallisesti jakelemassa postimyyntikuvastossa oli myynnissä kautta aikojen ensimmäinen "moderni" sähköisesti soitettava Serenader-basso. Basson oli kehitellyt alunperin Paul Tutmarc.

Lyle SG S-726 Walnut


Myöhemmin 60-luvun lopussa valtavan kysynnän myötä L.D Heater Music liittyi Japanilaisten kansankitaroiden myyjäksi. Japanilainen Aria-yhtiö tuotti kitaroita asiakkaiden tuotenimillä ja L.D Music Companyn tuotemerkiksi keksittiin Lyle. Arian maahantuomista kitaroista suuri osa oli valmistettu alihankintana Matsumokun tehtaalla. Osa tuotannosta valmistettiin lisäksi Fujigen tehtailla kuten esimerkiksi nämä nyt esiteltävät SG:t. 

Tämä on "ninja"-kitara. On arveltu että Lyle kitaroita valmistettiin vuosien1969-1972 aikana. Jakelu tapahtui suureksi osaksi kuvastojen kautta Amerikassa harvaan asutulle maaseudulle ja pieniin kaupunkeihin. Lyle SG mallin nimi oli S-726 ja sitä oli saatavilla väreillä Walnut ja Dark Cherry.

Lyle SG S-726 Dark Cherry


Maurice Henry Berlin (1895–1984) oli ollut nuoruudessaan yhdysvaltain laivaston puhallinorkesterissa ja sitten Wurlitzerin työntekijä. Vuonna 1920 hän perusti yrityksen Chicago Musical Instrument Co (CMI). Se toimi alun perin Martin Band Instrument Co: n Chicagon sivukonttorina Elkhartissa, Indianassa. 

Vuosien myötä CMI osti lukuisia valmistajia ja tuotemerkkejä. Harmonikkamerkkejä oli Dallape ja Scandalli. Kitaramerkkejä oli Gibson (1944) National ja Epiphone sekä Lowery sähköurut. Jousia William Lewis & Sons. Ostetuksi tulivat niin ikään Olds pasuunat, Penzell-Mueller klarinetit, Story & Clark pianot ja monet muut tuotemerkit.

Tytäryhtiöiden ja urakoitsijoiden kautta tuotevalikoimiin kuului myös vahvistimia, efektejä jne. tuotemerkkeinä esimerkiksi Maestro. Yhtiöstä tuli aikanaan suurin amerikkalainen instrumenttien valmistaja ja jakelija. Esimerkiksi Maurice nimittämällä Ted McCartyn Gibsonin johtoon tuotemerkki onnistui kasvamaan valtavasti tavoittaen samalla nykypäivänkin mitassa toistaiseksi ylittämättömiä innovaatioita.
 

Lyle SG S-726 Walnut back


M.H. Berliillä oli poika Arnold M. Berlin, joka laitettiin opiskelemaan Harvard Business Schooliin. Opiskelukaveri Norton Stevens oli hyvä ystävä. Pojat valmistuivat vuonna 1958. Opiskelujen jälkeen Arnoldista tuli CMI presidentti. 

Norton puolestaan eteni isoisänsä Guayaquiliin, Ecuadoriin perustaman olut ja sementtiyhtiöön Ecuadorian Corporatioon joka tunnettiin Ecuadorian Company Limited (E.C.L.) (Compania de Cervezas Nacionales Guayaquil, Ecuador) toimitusjohtajaksi vuosina 1959–1964 ja presidentiksi. Norton teki ahdinkoon joutuneen CMI:n tarjouskilpailussa voittotarjouksen 1969 ja vuonna 1970 hänet nimitettiin yhtiön toimitusjohtajaksi.

Ystävykset perustivat uuden yhteisyrityksen Norlin Music Corp.: n. Yhtiön nimen alkuosa NOR- tuli Nortonista ja loppu LIN tuli Berlin. Norton oli yhtiön johdossa vuoteen 1984 asti.

Norlin kauden omistussuhteet, valmistajia ja tuotemerkkejä


Japanilaisten kopiointi muuttui 60-luvun loppua kohti tultaessa yhä röyhkeämmäksi. CMI johdossa Arnoldin taktiikkana oli isänsä tavoin ostaa kilpailijat pois markkinoilta. Niinpä yhtiö osti L.D. Heater Music Companyn vuonna 1971. Kaupan ehdoksi L.D Music sai neuvoteltua suojan oikeustoimilta Japani-kopioilleen. CMIn tultua omistajaksi Japanilaisten kitaroiden jälleenmyynti lopetettiin vuonna 1972. L.D Heater Music haki uusia avauksia ja teki jälleenmyyntisopimuksen Alembic-merkille vuonna 1973.

CMI:n ja Arnoldin yrityksessä ostaa kilpailijat markkinoilta ei toteutunut sananlasku "pojasta polvi paranee" vaan kävi päinvastoin. Japanilaisia kopioita tulvi edelleen lukemattomien jällenmyyjien kautta ja Arnold totesi tosiasian ettei rahat yksinkertaisesti riitä ostamaan kilpailijoita pois markkioilta. Sen lisäksi takana alkoivat olla yhtiön menestyksen päivät eikä tarvittaviin suuriin uudistuksiin ollut riittävää "know-how"ta. Parhaiten Arnoldia kuvaa "easy come, easy go".

Lyle SG S-726 Headstock

Lyle SG S-726 Machinehead

Norlin tuli CMI liiketoimien johtoon vuonna 1974 jolloin CMI sulautettiin tähän lopullisesti. L.D Heater jatkoi osana Norlinia ja sen jälkeen aina vuoteen 1986 asti. Muistoksi L.D. Heaterin Japan-kytkennästä jäi Lyle-kitarat, joita on vielä vähän jäljellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti