torstai 3. joulukuuta 2020

1976 Maya SG-2T (MIJ)


Maya SG-1 ja SG-2T välimuoto

Tämä on "ninja"-kitaraMaya merkkisiä kitaroita valmistettiin vuosina 1971-1980. Merkkiä hallinnoi Maya Guitar Co. Kobe Japan. Yhtiön sekä tuotenimen omisti puolestaan Japanilainen jakeluyhtiö Rokkoman Co. Ltd, joka oli perustettu vuonna 1971. 


Maya pulttikaulaisten SG kitaroiden esite vuodelta 1976

On luultavaa että yhtiö tuotti ulkomaan markkinoille tarkoitetun Mayan ja kotimaan markkinoille tuotetun El Mayan lisäksi myös Aztec merkkisiä kitaroita. Maya valmistutti kitaransa OEM-yhtiöillä.

Merkittävin Maya OEM tehtaista oli Chushin Gakki. K. Miyazawa oli perustanut yrityksen Naganoon sodan jälkeen vuonna 1948. Alkuun tuotannossa oli ollut opetusvälineitä. Viisikymmentäluvulla yhtiössä alkoi kitaroiden valmistus ja kuusikymmentäluvulla ne olivat olleet tehtaan ainoa artikkeli. 1960-1980 tehdas valmisti merkkejä Cobran, Hisonus ja Bambu. Alihankkijana Chushin Gakki valmisti myös 1971 alkaen Maya ja El Maya kitaroita. Myöhemmin kahdeksankymmentäluvulla tehdas valmisti esimerkiksi Charvell, Jackson ja Robin merkkisiä kitaroita. Tehdas suljettiin vuonna 2011.

1970-1975 Maya SG-2T Walnut

Laadukkaita Akustisia Maya-merkkisiä kitaroita ja mandoliinejä valmisti OEM tehdas Tahara Matsumotossa noin vuosina 1970-1975. Soittimet oli leimattu MADE IN TAHARA ja valmistaja oli Ryohei Tahara jota myös kunnioitettavasti kutsuttiin Tahara-saniksi. Vuoden 1975 jälkeen yhtiö ajautui konkurssiin. Sen jälkeen Tahara-san muutti Tateshinaan Marukomachin ulkopuolelle Naganoon, jossa hän keskittyi pelkästään mandoliinin tuotantoon. Näihin aikoihin Tahara-san aloitti yhteistyön Saga Musical Instrumentsin kanssa.

1976 Maya SG-2T headstock

1976 Maya SG 2 headstock

1976 Maya SG

Maya Guitar Co. teki yhteistyötä myös muiden OEM-valmistajien kuten Fujigen kanssa. Siitä osoituksena on tässä esitelty Fujigen SG kopio-malli, jota oli saatavilla Fujigeniltä vuosina 1972-1979.

Maya kitaroita on ollut myynnissä 70-luvulla ainakin Hollannissa, Kanadassa, Britanniassa (Stentor), Australiassa, Belgiassa ja Yhdysvalloissa.

1976 Maya SG-2T pulttiliitoskaula, jossa
kaulalevyssä stanssattu MADE IN JAPAN

1976 Maya SG-2T Dark Cherry
avovirittimet


Nykypäivän Maya sijaitsee Thaimaassa ja on aivan eri yhtiö kuin vuosina 1971-1980. Nykypäivän Maya-kitarat valmistetaan Kiinassa.



2 kommenttia:

  1. maya kitarat hyviä ja el mayat niitä parhaita

    VastaaPoista
  2. Ensimmäinen kitarani oli Maya SG. Siinä oli Bigsby-tyylinen vibrakampi. Muistaakseni ei pitänyt virettä kovin hyvin, naapurin pojalla oli Maya Stratocaster, joka oli ehkä hiukan laadukkaampi peli. Koulukaverilla oli yläasteella Maya Les Paul, joka tuntui jo huomattavasti paremmalta. Toki siihen aikaan en kitaran intonaatiota osannut säätää, vaikka kylläkin kokeilin kaikenlaista - säädin kielten korkeutta, mikrofoneja lähemmäksi kieliä yms.

    VastaaPoista