keskiviikko 31. tammikuuta 2024

AW4416 ja AW2816 kiintolevyn vaihto ja alustaminen

Alkuperäinen kiintolevy

AW4416/AW2816:n mukana toimitettiin alunperin 12 GB tai 20 GB 2,5" IDE IBM/Hitachi Travelstar-kiintolevyllä (IBM DARA-212000 / 31L9749 / 22L0053 Travelstar 12.0GB 4200 RPM 9.5MM Ultra DMA/ATA-66 IDE/EIDE 2.5" Laptop Hard Drive). Viimeisimmissä laitteissa oli 40 GB kiintolevy. Tätä nopeammat ja suurikapasiteettiset SATA/IDE asemat eivät ole tuettuja.  

Alkuperäisiä AW4416 kiintolevyjä
sekä työasemaan liitettävä kortti.

Mikäli laitteisiin halutaan asentaa suurempia kiintolevyasemia, niin niitä on mahdollista asentaa maksimissaan aina 64 GB kokoon saakka. Siinä tapauksessa kiintolevyn on oltava käyttöön otettaessa täysin uusi sekä alustamaton CF-kortti. 

Kiinntolevyn vaihtamalla nykyaikaiseen CF-muistikorttiin on saavutettavissa monenlaisia lisähyötyjä. Ensinnäkin asema on toiminnaltaan hiljaisempi. Äänitettäessä samassa tilassa kuin missä soitetaan (akustisia soittimia) on tärkeää ettei tallenteelle tule mukaan äänityskaluston laitehurinaa. Toisekseen CF korttia on käytännöllisempi käyttää, kerron siitä myöhemmin lisää. 

Kiintolevyn vaihto

Seuraavassa kerron miten päivitin aseman. Irroitin ensin kiintolevyaseman piirilevyn pohjassa olevat ruuvit ( 4 kpl) Irrotin sitten IDE-aseman nauhakaapelin Travelstar-kiintolevystä.

Travelstar ruuvit irrotettuna.

On hyvä tietää tyyppinen asia että päivityksen tekemiseksi itse käyttöjärjestelmää ei tarvitse päivittää, koska se sijaitsee erillisellä sisäisellä kiintolevyllä. Hankin Delock 2,5" -kortinlukija IDE > 2 x Compact Flash -korttiaseman.

Delock 2.5″:n mukana tulee IDE sovitinadapteri, jolla Delockin saa kytkettyä nauhakaapeliin. Sovitinadapterista johtuen käytettävissä olevasta tilasta tulee ahdas. Niinpä piirilevyn reikiä täytyi avartaa (Dremelillä) vajaan 2 millimetrin verran peltisen päätykappaleen suuntaan. Työstöroskat täytyy puhdistaa huolellisesti imurilla. Piirilevyn suojaksi lisäsin lopuksi kontaktimuovi-palaset. 

Piirilevy muokattuna.

Seuraavaksi kytkin adapterin ja nauhakaapelin Delock 2.5″:n. Adapterista täytyi irroittaa muoviset päätypalat. Nauhakaapelin kytkentä Delockiin on suoritettava erityisen huolellisesti koska kytkettävänä on moninapainen liitin. Lisähaastetta tulee siitä että liitin on mahdollista kykeä myös useilla tavoilla väärin, jolloin lopputulos ei ole toivottu. 

Delock kytkettynä piirilevyyn.

Sama tilanne toisesta kuvakulmasta.

Tämän jälkeen kiinnitin Delockin paikalleen kiinnitysruuveilla. Delockissa on 2 slotia, eli tähän pystyy kytkemään kaksi CF-muistikorttia. En ole kokeillut toimiiko AW4416 silloin jos molemmat kortttipaikat ovat käytössä.

Delock ja ruuvit kiinnitettynä

Asema toiselta puolen.

Lopuksi muotoilin päätypellin: Pelti on piirilevyssä kiinni kahdella ruuvilla, irroitin ruuvit. Irroitin lisäksi korttiaseman kiinnitysruuvit, näin pelti oli helpompi työstää. Aukon tekemisen jälkeen kasasin kortin ruuvit takaisin paikalleen kiinnittämällä.

Päätyy lisätty aukko.

CF-kortti on  helppo irroittaa ja
kiinnittää takaisin paikalleen.

Valmistin pölysuojan protomallin. Totesin että paras lopputulos tulisi jos kappaleen kiinnitysosan tekisi esimerkiksi kumilevystä ja liimaisi sen jäykkään muovilappuun. Toistaiseksi tämä saa kuitenkin kelvata.
 
Lopuksi valmistettu pölysuoja.

Pölyssuoja paikoillaan.



Kiintolevyn alustaminen

Uuden aseman alustaminen tapahtuu pitämällä [HOME]- ja [MONI] -painikkeet pohjasssa ja tämän jälkeen kytketään virta päälle. 


Kun Force Format-näyttö tulee näkyviin Paina [ENTER] -painiketta. 

Formatoidaanko? Kyllä.

Laite on formatoinnin jälkeen heti käyttövalmis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti