keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Thumbpicking - Fingerstyle guitar songs - Pikkausbiisejä - Sorminäppäilykappaleita

Välimusiikiksi on kiva soitella thumb pickin-tyylillä. Thumb picking-soittotyyli tarkoittaa peukaloplektralla soitettavaa kielisoittimien näppäilysoittoa. Usein peukalolla näppäilty bassoääni sammutetaan tarkoituksellisesti saman tien kämmensyrjällä. Näin saadaan aikaan haluttu, rytmiä korostava peukalon Thumb-ääni. Soundi muistuttaa hieman pystybassolla aikaansaatava napsahtavaa ja nopeasti sammuvaa bassoääntä.

Näppäilysoiton tunnetuimpia edustajia ovat Merle Travis, Chet Atkins, Scotty Moore, Mark Knopfler ja Tommy Emmanuel. Tekniikan vaativuudesta johtuen soittotyyli ei ole kovin yleinen.

Yleisesti kitaristit soittavat plektroilla. Plektrasoitto on noussut valta-asemaansa 1900-luvun alusta alkaen. Alunperin pletrat olivat tunnettuja mandoliinisoitossa.

Thumbpickin eli peukaloplektra-tyyli kehiteltiin myös 1900-luvun alussa. Tuolloin kitaristelilla ei ollut vahvistimia käytössä. Peukaloplektralla saatiin alunperin näppäilysoitettujen kappaleiden bassoon haluttua thumb-voimaa. Tuohon aikaan vielä soittajat soitti ja yleisö tanssi. Selkeämmin musiikista erotettu rytmi eli poljento paransi asiakaskokemusta oli siis tanssittavampaa.

Dunlop ULTEX-peukaloplektoja

Thumb-soittotyyli tunnetaan myös nimillä:

Tunnetuimmilla sormisoittoa käyttävistä kitaristeista on persoonallisia fraaseja sekä maneereita ja tästä johtuen soittotyylejä on voitu nimetä yhtä kirjavasti soittajien nimillä. Ehkäpä kielisoittimien sormisoiton kattotermi on Fingerpick. 

Suomessa sormisoittotyyliä sanotaan pikkaukseksi, näppäilysoitto- tai sormisoittotyyliksi. Peukaloplektralla soitettava thumb-soittotekniikkaa ei tunneta Suomessa. En ainakakaan tiedä itseni lisäksi yhtään toista Suomalaista peukalopleku-kitaristia, mikä on harmi. Peukkuplekuja sentään löytyy.

Oikeakätinen peukaloplektra
nurinkurisesti vasemmassa peukalossa.

Perinteisin peukaloplektrojen valmistajista on Fred Kelly, seuraavassa kuvassa keskellä Fred Kellyn Slick Pick ja oikeassa reunassa nopeaan soittoon tarkoitettu Delrin Speed-malli. Mielestäni Slick Pickit katkeavat helposti ja Delrin Speed ei toimi muuten.

Aiemmin käytin Dunlop Shell Thumbpick peukaloplektroja (kuvassa vasemmalla ylhäällä, mutta nykyään pelkästään Dunlopin oikeakätistä Ultex-thumbplektraa, jolla on soitettu myös seuraavat klipit. Oikeakätisiä Dunlop-peukaloplektroja käytän siksi että niissä on haluamani ominaisuudet ja vasenkätisiä versioita ei yksinkertaisesti ole saatavilla! 

Seuraavassa on omia versioitani Chet Atkinsin sovituksista. Atkinsin uran yksi ensimmäisiä menestyskappaleita oli seuraavassa kuultava Windy And Warm.

Toisena vanha jazzstandardi eli Caravan.

Aikalaisesta listasuosikista Chet Atkinsin sovittama Mr. Sandaman saa väkisin hyvälle tuulelle.

Vanhaa klassikkoa Walk Don't Run kappaletta on myös mukava soittaa. Chet Atkinsin version jälkeen  The Ventures nousi omalla sovituksellaan maailmanlaajuiseen suosioon.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti