lauantai 4. toukokuuta 2024

The World Is Waiting For The Sunrise

Soitin biisin The World Is Waiting For The Sunrise. Versioni on samaa "thumb pickin"-tyyliä kuten aiemmat blogaukset. Olen tuossa kyllä miettinyt, jos tekisi näistä nuotit sekä tabulatuurit? Tämä siksi että sormitukset unohtuu puolessa vuodessa, jos biisejä ei soita päivittäin ja hirmu homma alkaa muistella muuten. Samalla ne voisi laittaa yleisesti saataville, jos aihe sattuisi kiinnostamaan jotakuta muitakin. Mutta katsotaan. 


------------------------

Kappale on kirjoitettu sata vuotta sitten. Se julkaisiin ensimmäisen maailmansodan jälkitunnelmissa vuonna 1921. Isham Jonesin vuonna 1922 julkaiseman version myötä siitä tuli suuri hitti.

Vajaat kolmekymmentä vuotta myöhemmin elettiin toisen maailmansodan jälkeisissä tunnelmissa. Vuonna 1949 kappaleen levytti Belgialais - Ranskalainen kitaristi-virtuoosi Django Reinhardt.

Django oli Les Paulin suuri idolli ja Les äänitti oman versionsa kotiinsa rakentamalla laitteistolla heti Djangon perässä vuonna 1951. Levytyksestä tuli täysiosuma ja se nousi uudestaan hitiksi. Tuolloin Les Paulin kanssa esiintyi yhdessä Mary Ford

Alunperin Mary Fordin nimi oli Iris Colleen Summers. Joitakin vuosia aiemmin, ennen Les Paulia hän oli esiintynyt sen hetken staran, Merle Traviksen Soundseissa (n. 3 min jukeboxivideot) sekä myös seurustellut lyhyen aikaa Traviksen kanssa. (lähde: Sixteen Tons, Dege Dickerson).

Kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1960 Englannissa tuntematon skiffle-bändi The Quarrymen, jossa soittivat Paul McCartney, John Lennon ja George Harrison äänittelivät treenikämpillä biisistä oman version.

Merle Travis julkaisi vuonna 1981 levyn Travis Pickin'. Travis oli kehitellyt levyllä The World Is Waiting For The Sunrise-biisin mainion näppäilysormituksen ja sain Travikselta paljon ideoita nyt soittamaani versioon.

Vuonna 1985 Carl Perkins esitti biisin niin ikään näppäilyversiona faneilleen ja entiselle The Quarrymen-soittajalle George Harrisonille sekä studioyleisölle.

Grand old manWillie Nelson julkaisi oman versionsa vuonna 1993.

Niin, näinä epävakaina aikoina biisin sanoma on kenties ajankohtaisempi kuin pitkään aikaan.