mainitaan vielä Tusinan kylässä. Lapinlahdella joutuu eräs mies käräjille luvattomasta kaupankäynnistä kun hän myy tupakkaa, joka on yleistynyt vauhdilla kautta 1600-luvun. Kruunun monopolia rikotaan kovasti Savossa jo pelkästään kulkukauppiaidenkin toimesta.
Pähkinälinnan läänissä Spassin pitäjässä Nevalinnan (myöh. Pietarin) ja Pähkinälinnan välissä (Sigfrid 20 vuotta. Ei mainintaa Pähkinälinnan läänin kirjoissa)
1692 Bentikäin Petter mainittu Loppi ja Joutseno.
Bentinen Anders Loppi ja Joutseno, Lappee. Viipurissa maaherrana Anders Lindhjelm joka ei kannata kaavailuja pienentää ruotuja (4 kpl) määrän lisäämiseksi. Tämä voisi lisätä karkailua Venäjälle. Kuopioon tulee kirkkoherraksi
Israel Willander Rantasalmelta.
1693 Kuopiossa valmistuu ahtaaksi käyneen kirkon jatkotyö jonka aloitteen teki rovasti Cajanus jo 21 vuotta aikaisemmin. Piispa Bång patistaa Kuopion kirkkoväen vaisua naisväkeä virren laulantaan. Virsikirjoja, aapisia ja katekismuksia aletaan tavata kansan joukosta. Ruotujakolaitosta eli vakinaista armeijaa valmistellaan, laivaston uudistus, valtiontalouden parannus ja rahatoimi järjestetään kuninkaan toimesta. Suomelle suotuisaa aikaa. Eurooppalaisessa kulttuurihistoriassa sisämaan elosta saa paljon vaatimattomamman kuvan.
|
C.A. Gottlund Otava I |
Talonpoikaiselämä Savossa: Naisella on keskimäärin neljä (kivijalka)paitaa. Nimi tulee vyötärön alapuolisesta aivinaisesta ellei vallan rotimaisesta karkeasta kankaasta kun taas yläosa on ohutta ja arvokasta palttinaa. Hameeseen kuluu viisi verkakyynärää. Näistä parempi saattaa olla villa- puolivilla sarssi- sarka- Englannin kerseyn kirsin- tai verkakangasta, mistä viimemainittu on ylivoimaisesti käytetyin.
Kerran mainitaan pitkäkarvainen friisi hollantilaisalkuinen polamit ja jopa silkkihamekin. Väreistä suosituin on punainen, vihreä ja sininen sitten ruskea, valkea ja musta. Paidan päälle tulee liivi tai röijy, jakku tai kasjakka. Liivi on mustaa verkaa tai raskia edestä nyöritettynä. Röijy tai jakku samoista villakankaista kuin hame ja verkaisia näistäkin enemmistö värinä musta. Lisäksi tulee esiliina ja huivi. Koristuksena metallinivelisetvyöt ja solki paidan sepalusta sulkemaan. Arkena käy rauta- tai vaskisolki ja juhlaan hopeainen. Jalassa on naisella kuin miehelläkin sukat ja arkisin tuohivirsut, kirkossa nahkakengät.
Mies pukeutuu kesällä avina- tai piikohousuissa ja talvella sarkaan. Juhlissa joku voi olla
säämiskähousuissa. Kesähousut loppuu polven alapuolelle kiinnittyen kalvosimella ja soljella. Säären suojana on sukka. Paidan päällä joskus nuttu, jakku tai palttoo, päässä patalakki ja vauraammilla kirkkoon hattu talvella turkislakki.
Käytössä Pohjois-Savossa on sääskiteltta kesäisin ja villapeitto talvella. Lähes joka talonpojan talossa on kolme sirppiä kaksi viikatetta ja kirves. Vaskikattila on kuitenkin kodin arvokkain väline. Paloviina yleistyy tällä vuosisadalla aiemman mallaspohjaisen olen rinnalle. Arvotavara säilytetään arkussa joita talossa voi olla kaksikin. Siinä on hopeat: risti ketjuineen, sormuksia, lusikoita lainojen pantiksi ja ehkä joku tuoppikin joka on suurin ja arvokkain. Tämä hyvien aikojen elämä rikkoontui helposti sodan tai viljakadon vuoksi.
1694 Tuomas Marttista sakotetaan puulle uhraamisesta Mikkelin vanhamäessä. Kuopiossa tavataan juhannuspäivän kirkkopäivänä uhrinyytejä (sisällyksenä kaksi sormea leveä ja kolme kyynärää pitkä pellava kaista jonka sisällä heinämytty ja kourallinen villoja siteenä vähän hamppua), oravannahkoja, kokonaisia oravia. Ehtoolliselle voidaan jättää rahaa.
Antia on kierretty kolmesti päänpäällä ennen antoa. Tähän pakanuuteen aletaan puuttua. Mainittu
Per Persson Bentinen Loppi ja Joutsa.
1695 Suuret kuolonvuodet 1695-97. Ruotujako valmiiksi. Savon jalkaväessä on 875 ja Viipurin 33 ruotua. Talonpojat valittavat ruotuihin laitetuksi autioita. Maaherran luvataan asuttaa autiot ruoturasituksen tasaamiseksi. Savon väkiluku on n. 40 000 henkeä ja sotavoimat siitä vajaa 4% eli 336 ratsumiestä, 1039 jalkamiestä ja viisi rakuunaa sekä n. 125 sotilasviran haltijaa. Savossa rakuunoiden värväys epäonnistuu jokseenkin täydellisesti kun niitä tulee vain viisi. Sigfrid 40v. Alkaa katovuodet 1695-96 jossa kolmasosa Suomalaisista menehtyy.
1696 Rossin pojat Simo, Matti ja Tuomas mainitaan Spasski Borisovassa.
Sigfridille 41v. ja Marialle syntyy Urbanus.
Vuodesta 1696 alkaen Kuopion kirjurina toimii pitäjän aiempi nimismies Olof Strenghäll.
1697 Mainittu Bentinen Crister Taipalsaari. Kaarle XII (1682-1718) Ruotsin kuninkaaksi. Hän hallitsee vuosina 1697-1718. Iisalmessa varastetaan kirkosta 22 vaskitaaleria ja vuodenpäästä viinikassa 26 taaleria ja kirkonkassa lukitusta arkusta 55 taaleria 13 äyriä. Kuopiossa on kirkkoherrana Hoffrenius ja kappalaisena (eli apupappina) Mattias Mattihiae Mollenius. Piispa asettaa kirkkoherra-ehdokkaaksi Viipurin lukion tai muun koulun käyneitä ja näistä pitäjäläiset suorittavat valinnan.Murtolahtelainen Pekka Jalkanen esittää Kuopion käräjillä lankovainajansa kaiketi pielaveteläisen Heikki Niskasen (joka näyttää rahoittaneen koko pohjois-Savon puutteenalaisia) 12 saatavaa, joista kaksi Nilsiästä.
1699 Ilmassa on sodanuhka ja rajalinnoituksia miehitetään. Savon jalkaväestä 300 miestä päällystöineen Narvaan ja Nevanlinnaan. Voin ja kuivakalan tuotannon painopiste on siirtynyt 60 vuodessa Etelä-Savosta pohjoiseen. Sen sijaan eläinkauppa pitää jalansijansa. Yhtenä syynä pääasiassa maitse tapahtuva rahtaus josta eräät talonpojat kehittävät sivutoimen. 1639 viljan viljely on ollut vielä varsin vaatimatonta mutta nyt sitä tuotetaan jo kauppatavaraksi muuten paitsi Länsi-Savossa ja Iisalmessa.
1700 Alkaa
suuri pohjan sota talvella 1700-1721.
Sigfrid 45v.Kruunun vakinaiset joukot eli Karoliinit joutuvat liikekannalle talvella ja Savon jalkaväkirykmentti kootaan. Huhtikuussa Viipurista Narvan ja Tarton kautta edetään kohti Riikaa jossa Väinäjoen suun linnoituksen varusväeksi. Ratsuväki myös liikkeelle ja lisäksi otetaan kaksinnusmies kahdesta ruodusta tai ratsutalosta, joka tuottaa ongelmia kun palkkamies ei enää riitä ja perheenjäsenistä ei haluta luopua. Näiden harmaasarkanuttuisten sotilaiden lähtö tapahtuu kuitenkin marraskuussa ja tammikuun alussa ollaan Viipurissa. Myöhemmin tarvitaan vielä kolminnusmiehet kolmen talon ruodusta. Sillä aikaa Ruotsissa nopea voitto Tanskasta. Kesällä Narvan voitto Venäläisistä. Kuopio Kymenkartanon lääniin.
Kivekäs joukot (Liisilän ja Inkereen talonpoikia) tekevät ensimmäisen omatoimisen hävitysretken Inkerinmaalta Venäjälle. Aluksi Suomen sotavoimien Ylipäällikkö iäkäs kenraali
Abraham Cronhjort kieltää omatoimisuuden armeijan toimintaa haittavana. Myöhemmin kuningas
Kaarle XII salli sen. Ohtaanniemen, Vehkalahden, Hipanlahden ja Siikajärven kyläläiset anovat oikeutta käydä kelirikkoaikaan Kaavin kirkossa joka myönnetään.
1701 Sotatoiminta jatkuu Itämeren maakunnissa kesällä ja syksyllä venäläispainetta kohdistuu Nevajoelle. Henkikirjoissa siltavoutina Kuopiossa esiintyy Yrjänä Hanska 1701-04.
1702 Kaarle XII joukkoineen operoi Puolassa 02-07. Kuningas August viralta. 12 600 Venäläistä piirittää 275 miestä käsittävää Pähkinälinnaa kun sotapäällikkö Cronhiort ei rohkene häiritä heitä. Lokakuussa alkaa tykistötuli ja kahdenpäivän päästä linna antautuu. Lappeenranta menettää kaupunkioikeudet ja kaupankäynti keskittyy Viipuriin. Kuopiossa määrätään kappalaisen virkataloksi Risto Antinpoika Julkusen perintötalo Julkulanniemestä eikä hovioikeuteen tehty valituskaan auta. 1702 alkaen siltavoutina eli tieverkosta vastaavana toimii Erasmus Haran poika Jonas. Heikommin toimeentulevat ovat loisia myös Savossa ja sotaan tarvitaan täydennysmiehiä. Venäläiset tekevät laajan hävitysretken Inkerin kaakkoisosiin ja Savoon saapuu ensimmäiset pakolaiset.
1703 Maaliskuussa Kivennavalla tuhoutuu 600 miehinen Inkerin rakuunajoukko. Venäläiset valtaavat Nevajoen eteläpuolisen maakunnan ja Nevalinnan.
Pietari Suuri perustaa
Pietarin kaupungin valtaamalleen maalle. Kivekkään vastarintatoiminta aiheuttavaa lisä-ärtymystä Venäläisissä. Kivekäsjoukot liittyvät perääntyvään armeijaan. Heihin puolestaan liittyy Savolaisia ja Karjalaisia. Näin siitä muodostetaan värvätty kevyt jalkarakuunaosasto. Suomen puolustuksen tueksi siirretään Liivinmaalainen ratsurykmentti ja kesällä tarvitaan täydennysmiehiä kotoa Viipuria vahvistamaan. Halla vie viljan. Talveksi miehistöä asutetaan maaseudun taloihin elätettäväksi ja mm. Inkerin värvätyn jalkaväenrykmentin väkeä on Savossa talvella 03-04. Pietari Suuri alkaa rakentaa Pietarin kaupunkia valtaamansa Nevajoen suuhun.
1704 Inkeristä matkaan nähtenyt Sipi, Simo Sippe, Sigfrid Pentikäinen 49v. saapuu perheineen
Nilsiään tilalle Murdolax 3. Perheeseen kuuluvat lisäksi vaimo Maria, lapset Sigfrid k.15v, Anna 9v. ja Urbanus 8v. Murtolahti muodostuu kolmesta tilasta joista kaksi muuta ovat Sianjalkasella ja Lapvetisellä. Perimätiedon mukaan silloin on tullut
silkkihattuinen ja -pukuinen mies. Kuopiossa kirjoille tullessaan oli esittäytynyt Kivekkääksi. Pappilassa hänelle kirjattiin "uusi" nimi. Matkaa (evakkona?) on tehty monta vuotta ja liikkeelle piti lähteä pois sodan jaloista. Inkerissä on ollut sukua. Murtolahden tilan koko on arviolta yli 3000 ha (isojaossa tehty laskelma).
Sortavalasta pakolaisväkeä Kuopioon tulee enemmänkin. Neuvokkaimmat ovat lähettäneet tavaraa tutulle varastoitavaksi jo vuonna 1700. Pääosalla evakoista on entisiä yhteyksiä Savoon jonne on helpoin palata rajaseudulta. Puutossalmessa on Kuopion kirkonkylän posti- ja majatalo. Kuopion nimismiehenä toimii 1703-05 Savisaaren isäntä pappissukua oleva Zachris Jooninpoika Argillander. Sitten samaa sukujuurta
Henrik Hoffrén toimien ohi Isonvihan. Käräjiä pidetään kahdesti vuodessa, toimessa kaksitoista lautamiestä. Posti kulkee pääasiassa maitse ja suuri osa majataloista on postitaloina. Venäjä piirittää liivinmaalla joukoista kevennetyt Tarton ja Narvan huhtikuussa. Suomen armeijaa johtaa nyt
Georg Johan von Maijdell joka etenee päästen Nevajoelle mutta joutuu sitten perääntymään. Jalkaväkeä täydennetään sotaväen ottoina. Tarto antautuu keskikesällä, Narva elokuussa. Talolliset joutuvat rahtaamaan veroviljansa Viipuriin. Savossa taistelut tuntuu kaukaisille joskin verorasitukset ja sotaväenotot rasittavat.
1705 Kuopiossa mainitaan Kivennapalainen sotapakolainen ja renki Kalle Kuhanen. Kuopion kappalaiset Henrik Mechelin asettuu Risto Julkusen ja Johan Mollerus Antti Julkusen paikalle perustettavaan virkataloon.
Ruokoveden itärannalla sijaitsee vielä tunnettu Metelinkallion uhripaikka. Sotaväsymystä myös kotijoukoissa jatkuvien sotaväenottojen ja rasitusten johdosta. Myös halla vie viljan. Maijdell yrittää muutamia hyökkäyksiä kesällä Nevajoen suunnalla uhaten Hirvisaarelle perustettua uutta kaupunkia Pietaria tuloksetta. Kaksinnusjoukoista melkoinen osa ja vakinaisistakin osa talvehtii kotona tai rintamailla talojen elätettävänä niin tänä kuin muinakin talvina.
1706 Kerimäellä Kuopialainen Lauri Makkonen joutuu sakkoon yritettyään ensikertalaisena edistää asiaansa maariidassa pakanakonstein. Hän oli heittänyt tuomarinpöydälle kangaspussin jossa on kaksi lastua ja villasykkyrä. Kesällä Majdell yrittää uhata Pietaria taas tuloksetta. Syksyllä puolestaan venäläiset kokoavat 13 000 miestä, 5000 ratsuväkeä ja 2000 kasakkaa käsittävän joukon, jolla edetään aina Viipuuriin asti tätä piirittämään. Samaan aikaan on Lappeenrannassa markkinat ja Viipurin porvareille tulee hätä päästä kotiin ohi piirittäjien. Lokakuun loppuun piiritys kuitenkin raukeaa venäläisten vetäydyttyä.
1707 Kaarle XII joukkoineen Venäjällä 1707-09, tappio Pultavassa. Savossa on talvisin vaikeuksia majoitettavien sotilaiden häiriköidessä eri tavoin. Sotaväen otoissa eräät upseerit keräävät sijaan lunnasrahoja saamatta miestä hankituksi. Sepän ammatti ei ole enää talollisen sivuansio vaan sepät alkavat olla päätoimisia.
1708 Kuningas lähtee itään aikomuksena uhata Pietaria. Kenraali Lybeckerk antaa lähtökäskyn 11500 miehelle ja joukot etenevät kohti Nevajokea rohkenematta uhata suoraan Pietaria vaan joki ylitetään inkereenjoen suulla venäläiset karkottaen. Näin edetään aina Kaprioon saakka jossa taistelu jossa vihollinen lyödään. Voitto ei ole kuitenkaan ratkaiseva ja niin kutsutaan suomenlahdella liikkunut laivasto-osasto Kolkanpäähän kuljettamaan joukkoja turvaan. Ratsut ja kuormastohevoset on teurastettava. Samaan aikaan pääarmeija etenee Mohileviin kohti Moskovaa perässään Lewenhauptin joukot. Smolenskissä vastassa on venäläiset ja kuningas kääntyy (ilman tukea ja huollonkin puutteessa) etelään kohti Ukrainaa. Perässä tarpova Lewenhauptin joukot saavat kosketuksen viholliseen Liesnajassa jossa on melkoiset menetykset. Tykistö ja kuormasto hyläten pääarmeija saavutetaan ukrainan rajoilla sitoen näin venäjän voimat etelään. Paine Suomessa hellittää.
1709 Kaarle XII sotii Pultavassa jossa tappio miesylivoiman alla. Sittemmin hän ajautuu Turkkiin ollen siellä vuodet 1709-14(!) (Benderin kalabakiikki -13) yrittäen lepäilyn ohessa saada sulttaania sotaan Venäjää vastaan.
1710 Tsaari Pietari I ryhtyy todenteolla valloittamaan Liivinmaata ja Viroa. Linnoituksissa riehuva rutto auttaa hyökkääjää. Myös Viipuria ja Käkisalmea vastaan keskitetään voimia 18 000 miestä.
Ylipäällikkö Lybecker vetäytyy jättäen kaupunkiin 5000 miestä. Kevään tullen piiritys kovenee ja linnoitus antautuu saamatta apua. Venäläiset pettävät lupaamansa vapaan lähdön. Joukot (joukossa savolaisia) liivinmaalla ja Virossa antautuvat. Ratsuväen eversti joukkoineen suojaa Savoa lähinnä Kivekkäitä jahdanneilta venäläisiltä. He ovat Taneli Luukkosen ja Pietari Långströmin johtamina saaneet aikaan suurta vahinkoa viholliselle. Kuopion nuoriso saa kiitosta osattuaan katekismusta selityksineen.
1711 Jalkaväen järjestely käynnistyy uudestaan kenraali
Karl Nierothin käskystä ja alipäällystöön sekä miehistöön alkaa ilmestyä myös joukko säätyläisnuorukaisia. Jalkaväkeenkin otetaan (lähinnä omien säästämiseksi) Inkeriläisiä, Kannakselta ja Käkisalmesta tulleita sotapakolaisia. Helmikuussa aloitetaan hyökkäys ja Parikkalassa saadaan voitto. Seuraavaksi venäläisten varikolle suoritettu yllätys epäonnistuu Ruotsin valtaan kyllästyneen Parikkalan koitsanlahtelaisen Kalle Vaskisen kavallettua aikeen ja vihollinen ehtii evakuoida pääosan varastoista. Parikkalan talonpojat ovat kavaltaneet miehittäjälle jo aiemmin maarakuunoita eli inkeriläisiä sissejä. Taistelu voitetaan ja saaliiksi saadaan mm. 200 hevosta. Kesällä päälliköksi vaihtuu taas Lybecker joka luopuu taistelutta karjalasta vetäytyen kymijoen länsipuolelle. Luukkosen joukot kärsivät ensimmäisen tappion likellä Viipuria.
1712 Venäläispaine kohdistuu Mäntyharjun- Hirvensalmen suuntaan Taneli Luukkosen siirrettyä tukialueensa sinne. Myös paikkakuntalaisista nousee valituksia joukkojen omavaltaisesta vapaakyydeistä ja muusta kurittomuudesta. Kesällä eversti Tshekin onnistuu etenemään aina Mäntyharjulle saakka asettuen Toivolan kylään. Nyt järjestetään armottomia ulosottoja, uhataan pampuin pappeja, kylänvanhimpia ja nimismiehiä. Lisäksi miehittäjä aiheuttaa pahan nälän ja rehupulan tuoden tullessaan hevoskapin. Lukkonen joutuu vetäytymään Pertunmaalle joka näin säästyy hävitykseltä. Venäläiset tekevät hävitysretkiä Puumalan kautta Sulkavalle, Savonlinnan liepeille, Kulennoisiin ja uudelleen Puumalaan.
1713 Juvalla talvehtii suomalainen ratsukomppania. Sulkava joutuu miehittäjän hävitysretken kohteeksi ja mm. nimismies pannaan keittämään heille viinaa. Paikalliset joutuvat tappojen, hävityksen, rosvouksen ja pakkooton uhriksi. Venäläispaine siirtyy Uudeltamaalta Hämeeseen, ja Karjaalla viivyttävät 20 elokuuta savolaisjoukotkin.4. Lokakuuta tulee ratkaiseva tappio Pälkäneellä vihollisen saadessa mm. Savon joukot hajalle ja miehitysaika eli
Isoviha (1713-21) alkaa. Loppuvuodesta upseerit keräilevät kotiin palannutta miehistöä marssittaen ne pääjoukkojen yhteyteen pohjanmaalle.
1714 Urbanus on 18v. Venäläiset liikkuvat mm. Hirvensalmella saaden kosketuksen kokoiseensa (40 miestä) suomalaisjoukkoon kärsien tuntuvan tappion ja hevosten menetyksen. Kangasniemellä suomalaiset saavat kosketuksen miehittäjän joukkoihin (80 miestä) tuhoten tämän. Helmikuun 14 käydään Isokyrön Napuella ratkaisevat taistelut jossa suomen joukot lyödään hajalle. Täältä Venäläiset ratsujoukot palaavat etelään Kuopion kautta pakkoverottaen tienvarsia. Kesäkuussa miehittäjä työntyy Savonlinnaan piirittämään Olavinlinnaa 6 viikoksi jonka jälkeen linna antautuu. Ryöstöjen pelossa Savonlinnassa vuorostaan piilotellaan omaisuutta ja sitä on lähetelty rintamaille mm. Savoon. Jossa puolestaan kiertelee väenotossa mm. Ltn. Gustaf Henrik Ehrenroot. Miehittäjän jalkaväki (1000) majailee Kuopion Savilahdessa neljä päivää marssitaukoa ryöstäen talon viinapannuineen. Marssijoukot aiheuttavat vahinkoa muuallakin mutta taistelutoimet Savossa päättyvät tähän Venäläisten miehitykseen. Elokuussa Karjalan ratsurykmentti kahakoi suojaten vetäytyviä Suomalaisia Vähässäkyrössä. Virkamiehet enimmäkseen pakenevat kuninkaan käskyn mukaan niin myös Nils Södermarck Kuopiosta jättäen arkistonsa paikoilleen. Venäläiset löytävät paperit käyttäen ne panoskääreiksi tai muuten hävittäen.
1715 Pohjolan satoja vuosia kestäneen "pienen jääkauden" kylmin huippu on saavutettu ja "Maunderin minimi" päättyy. Tämän jälkeiset historian kylmät jaksot pohjolassa ovat kerta kerralta miedompia. Kaarle palaa Ruotsiin ja lähes kaikki omistusmaat on menetetty. Ruotsissa laajat hallinnon ja verotuksen uudistukset aiheuttavat virkamiesaatelissa katkeraa vastustusta. Kajaanin linnassa torjutaan Savon läpi edennyt venäläishyökkäys joulukuussa. Samaan aikaan Karjalan ratsurykmentti taistelee Suomen länsirajalla Kemissä ja vielä helmikuussa Kaakamossa Kemin länsipuolella. Täältä vetäydytään Uumajaan. Miehittäjältä salassa Nilsiän Sänkimäessä kyläläiset rakentavat metsäriihen Kauppisenjärven Kinahmin puoleiselle rannalle keskelle synkkää korpea. Paikka saa näin nimen riihiranta. Nilsiän Lehtomäkeen rakentaa hevosen omistava mies (ratsusotilas?) tallin isovihaa paeten asumuksekseen. Piilopirtin nimeksi tulee ajan myötä tallikorpi.
1716 Urbanus on 20v. Tukholmassa olevassa Savon jalkaväkirykmentissä on 44 Kuopiolaista joista 4 on lukutaitoisia ja 31 Iisalmelaista joista 13 lukutaitoisia. Kajaaninlinna puolustautuu ampuen tykinluotien loputtua kiviäkin piirittäjä Tshekinin joukkojen niskaan joutuen lopulta antautumaan 24 helmikuuta. Väki vangitaan vastoin lupausta ja toimitetaan Venäjälle. Suomen miehitetyt alueet jaetaan komissariaatteihin ja Iisalmen sekä Kuopion 574 taloa hallitsee Lorenz Ranström. Veron kannossa mukana on venäläisiä sotilaita. Sotavoimille tärkeä tiestö pidetään kunnossa ja Kuopiossa siltavoutina on Lauri Tiihonen. Tielinja Joroinen-Leppävirta-Kuopio on rakennettu jo rauhan aikaan. Näihin aikoihin tietä jatketaan Iisalmeen seuraavasti: Kelloniemestä lossilla Ranta-Toivalaan. Rissala lännenkautta-Hakkarala-Kasurila jatkaen myöhemminkin käytössä olevaa uraa pitkin Iisalmeen. Sieltä taas on aukaistu urat jo rauhan aikaan Vieremän kautta pohjanmaalle ja Sukevan suuntaan Kajaaniin Nimismiehenä Kuopiossa jatkaa vanha tuttu
Henrik Hoffren ohi Isonvihan (vuoteen 1717 asti). Nilsiästä vastaavana lautamiehenä toimii Matti Väänänen. Lisärasitukseksi miehittäjä velvoittaa talonpojat 6-7 talon ruoduissa varustamaan mies (joskus lisäksi hevonen) ropottityöhön rakentamaan Viipuria ja vasta perustettua Pietarin kaupunkia. Savossakin saadaan tottua miehittäjän itäiseen tapaan voidella virkamies oman asian edistämiseksi. Savossa kiertää sissiosasto väenotossa johtajanaan Inkeriläinen Pohjanmaanrykmentissä palvellut tunnettu sissi Majuri
Salomon Enberg.
1717 Miehitetyssä Savossa kiertelee väenotossa sissipäällikkö
Lauri Kärki joka Taneli Luukkosen tavoin on ylennetty upseeriksi (kapt.) vapaakomppaniansa päällikkönä saaden sukunimekseen Kerckisudd (udd= kärki). Propagandauutisena sissitoimintaa vastaan maakuntaan asetetaan miehittäjän joukkoja jotka jäävät talollisten rasitukseksi.
1718 Kaarle XII käskee joukkonsa Norjaan.
Armfelt johtaa tätä Trondheimiin suuntautunutta surullisen kuuluisaa retkeä 7500 miehen voimin. Joukosta puolet on Suomalaisia ja heistä 600 Savolaisia. Savon jalkaväkeen kuuluu 385 miestä sekä päällystö. Sissipartiot ovat saaneet mukaan ainakin 44 miestä Savosta. Kuningas kuolee Norjan retkellä. Toisen tiedon mukaan Fredrikstenin linnan piirityksessä marraskuun 30 päivän ilta. Alkaa tuhoisuudestaan kuuluisa paluumarssi lumimyrskyissä ja pakkasessa yli tunturiharjanteen. Tuntureille Savolaisia jää 87 miestä. Loppujenkin saadessa eriasteisia paleltumavammoja. Ruotsin kuningattareksi
Ulriika Eleonoora.
1719 Kuopion jatkettu kirkko palaa elokuussa ja uuden rakentamisesta päätetään talvella 1722. Venäläiset tiukentavat otettaan lisäten miehitysjoukkoja. Suhteellisen rauhalliseen Savoon tulee väkeä asumaan mm. Pohjanmaalta.
1720 Koko Savossa otetaan kolmasosa viljasadosta veroksi. Olojen vakiintumisesta kertoo Lappeenrannassa pidetyt markkinat sitten pohjan sodan. Venäläiset hyökkäilevät Uumajassa ja muuallakin Ruotsin rannikolla. Talonpoikien postivelvoitetta hankaloittaa Venäläisten upseerien omavaltainen kievarihevosten käyttö. Ruotsin kuninkaaksi tulee
Fredrik I.
1721 Urbanus on 25 vuotta ja 21 vuotta käyty
Pohjan sota päättyy
Uudenkaupungin rauhaan elokuun 30 päivä. Tähän päättyy myös Ruotsin suurvaltakausi. Rauhassa Ruotsi menettää mm. Baltian ja Inkerin. Tieto rauhasta leviää pian Savossa oleville miehittäjille jotka ryhtyvät laittomiin pakkoluovutuksiin. Näitä opitaan väistämään yhtä pian. Lappeenrannassa pidetään markkinat. Kruunun palattua valtaan kuninkaan menettäneessä Ruotsi-Suomessa siirrytään säätyjen valtaan. Suomen kielen asemaa parannetaan mutta talouden kehittämisessä Suomi jätetään Ruotsista jälkeen. Savossa syytellään sissejä menneen miehitysajan vastarintatoimista ja pakkoluovutuksista, joita pidetään isänmaan hävittämisenä. Tiloista kruunulla 70%, rälssillä 7% ja perintötalonpojilla 23%. Pohjois-Savo säästyy miehitysajasta vähimmällä verrattuna muuhun Savoon. Sodan takia autioituneet asutetaan ripeästi puutteen poistamiseksi. Jos ei löydy sukua tilan saa kuka tahansa. Vahinkojen laajuudesta riippuen tilat saa useita verovapaita vuosia.
|
Uudenkaupungin rauha
vuonna 1721. |
1725 Venäjällä Keisarinnaksi nousee
Katariina I.
1726 Urbanukselle (30v.)ja vaimolleen Margareta Taskiselle (32v.)syntyy
Påhl 24.1.1726
1727 Venäjällä hallitsijaksi tulee 12 vuoden ikäinen "pikku"
Pietari II.
1730 Ensimmäistä Suomalaista filosofian väitöskirjaa valmisteleva
Gabriel Maximus on kotiopettajana Kuopion pappilassa Argillandereilla. Venäjällä valtaan nousee keisarinna
Anna.
1733 Sigfrid Pentikäinen kuolee 78 vuotiaana 28.4.1733. Murdolax 3 tilan perii
Urbanus 37 vuotta. (1696-11.7.1758 k.62v.)
1735 Urbanuksen tila kuuluu
ruotuun 69.
1738 Nilsiään perustetaan Kuopion rukoushuonekunta.
1740 Venäjällä valtaan
Iivana VI.
1741 Hatut aloittavat sodan Venäjää vastaan. Revanssia käydään vuosina 1741-43. Venäjällä valtaan nousee
Elisabet.
1743 Sota päättyy Turun rauhaan, jossa kruunulle aiheutuu lisää aluemenetyksiä. Torpan saa rakentaa perintötilalle verottomana.
Georg Magnus Sprengtporten perustaa Suomen ensimmäisen upseerikoulun
Rantasalmen laajaan
Savolaispitäjään.
|
Turun rauha vuonna 1743
merkitty punaisella. |
1745 Påhl (19v.)vie vihille 20.10.1745 Christina Toivosen (20v.)
1747 Koska ”liiat” talollisten pojat eivät halkomiskieltojen takia halua avioitua annetaan astus joka sallii tilojen halkomisen 6-8 osaan. Lupa kihlakunnan oikeudelta.
1751 Ruotsin kuninkaaksi
Aadolf Fredrik.
1752 Aadolf Fredrik tekee kesällä matkan Suomeen. Hän on ensimmäinen Ruotsin kuningas Suomessa yli 120 vuoteen.
1756 Påhlille (30v.) ja Christinalle (31v.)syntyy viides lapsi ja ensimmäinen poika
Anders I 20.5.1756
1758 Urbanus 62v. kuolee Murtolahden suurtilalla (C Pentickala skattehem eli Pentikkälän perintö/verotilalla N:o 3 11.7.1758, ilmeisesti nykyisen Lassilan tienoo).Vaimo Marketta Taskitar elää 5 vuotta pitempään.
Påhl 32v. (Nilsiään rakennetaan pieni ja katoton(?) rukoushuone. Kuopio saa kaupunkioikeudet. Urbanuksen talo kuuluu
ruotuun 69.
1762 Venäjällä valtaan
Pietari III ja samana vuonna leskeksi jääneestä vaimosta tulee keisarinna
Katariina II "Suuri".
1767 Påhlin tila kuuluu
ruotuun 69.
1769 Nilsiään tehdään ensimmäinen kappeli.
1771 Ruotsin kuninkaaksi nousee
Kustaa III.
1775 Kuopion lääni perustetaan.
Palohaavan hoitamiseksi tehdään seuraava voide: Otetaan hienoa tuhkaa kolmesta eri sisäuunista ja sekoitetaan kermaan. Mukaan kuuluu lukukin mutta voide auttaa ilman sitäkin niin jotta palaneeseen ei tule edes rakkulaa. Munuaisvaivoihin keitetään pienessä pannussa katajanmarjoja, puolukanlehtiä ja siankärsäheinää josta tulee hyvänmakuinen juoma.
1777 Syntyy herännäisjohtaja Paavo Ruotsalainen Lapinlahdelle talollisen pojaksi.
1782 Påhl Bendikäin tila kuuluu
ruotuun 69.
1784 Isojako murtolahdessa. Kylän kolme tilaa jakaantuu seitsämäksi. Tila N:o 3 jaetaan
Urbanuksen lasten kesken tiloiksi N:o 6 Påhl s.-26, N:o 5 Urbanus -28 ja N:o 7 Pehr -34. Muut sisaret: Sigfrid –23 kuolee 18 vanhana. Maria -30, Johannes –33 (kuolinajasta ei tietoa), Anna –37 ja Margareta –40.
Påhlin tila N:o 6 on 2148 tynnyrialaa eli yli 1000 ha asuttaen 106 henkilöä. Veljellään Pehrillä on samankokoinen (ja hän jää myöhemmin torppariksi poikansa Urbanuksen ottaessa tilan hoitoonsa). Urbanus s.1728 veljeltä tila N:o 5 liukuu Herr Landräntemästaren eli maavuokramestari Edbomille. Påhlin ja Urbanuksen tiloista peräti 2/3 ”hyvää kaskimaata”.
Påhlin –26 (vaimo Cristina Toivonen) tila N:o 6 jakaantuu Påhlille ja pojilleen seuraavasti:
Tila N:o 6.2 Pieksänkoskea viljelee Påhl –26 (isä), Tilaa N:o 6.1 isännöi
Andres I (28v. Påhlin poika) s.20.5.1756 (nykyinen Paavolan ja Leskelän tienoo) ja Tila N:o 6.3 hoitaa Påhl (Påhlin poika 1769-1807 k.37v Koskiniemen, Lassilan ja Lyytikkälän tienoot).
Muut Påhlin –26 lapset ovat: Reeta s.1747, Christina s.1749 (Mies sotilas Juho Bucht Kuopio Hakkarala 4 Myöhemmin Pieksä 3 Pelonniemi), Maria s.1751 (mies Pekka Rissanen), Helena s.1754 (Mies Matti Ruuskanen, Reserviläinen Murtolahti 3), Anna s.1758 (mies torpparin poika Olli Voutilainen, Tuusjärvi), Kaisa s.1761-62, Paavo 1763-63, Henrik s.1767-91.
Anders I:n lapset ensimmäisestä liitosta Leena Heikkisen kanssa ovat kaksoset Helena ja Christina s.1776 joista molemmat kuolevat äitinsä kanssa vähän jälkeen syntymänsä. Vuoden päästä vuonna 1777 maaliskuussa Anders I vie vihille Anna Erkintytär Vartiaisen ja joulukuussa syntyy Paavo joka kuolee kahden vanhana. 6.1.1780 syntyy
Anders II (1780-1838). Muut sisarukset ovat: Christina s.1782 (mies Matti matinpoika Pitkänen Kuopio Hakkarala 4), Erik 1785-86, Påhl s.1786-1833 (Myöhemmin Kuopio Pelonniemi 2, 1 tytär), Petter s.1792-1825 (Murtolahti 3, 4 tytärtä) ja Mooses s.1799-1800.
Näin Anders I:n haaraa Anders II on ainoa, joka jatkaa suvun nimeä. Murtolahdessa asuu nyt näin isojaon jälkeen Väänäsiä, Parviaisia, Miettisiä, Roinisia ,Hartikaisia, Lukkarisia, Rissasia, Ruuskasia, Vainikaisia ja Savolaisia. Heistä monet ovat Urbanus tai Påhl Pentikäisen vävyjä.
1788 Kustaa III:n sota.
1790 Alkaa kylmä kausi "
Daltonin minimi" joka kestää vuosina 1790–1830.
Värälän rauha jossa ei rajamuutoksia.
1791 Påhl kuolee 22.5.1791 65v. Vanhana poikansa
Anders I on 35v. ja pojanpoika
Anders II 11v.
1792 Kustaa III:n tultua murhatuksi
Ruotsin kuninkaaksi nousee
Kustaa IV Aadolf. Koska hän on vain 13-vuoden vanha hänelle tulee holhoojahallitus vuoteen 1976 saakka.
1795 myös
Påhl Pentikäisen tilalle
ruotuun 69 osakkaaksi ilmestyy Kon. Räntmäst. Edbom.
1796 Venäjän keisariksi
Paavali I.
1797 Nilsiään valmistuu puinen ristikirkko.
1801 Venäjällä valtaan nousee
Aleksanteri I
1805 Anders II 26v. vie vihille 10.3.1805 Maria (Maija) Pekkarisen 27v. Isännöiden Murtolahti 3 tilaa. Antti Petter syntyy 30.11.1805 (Asuen myöh. Vuotjärvi 10 ja 1856 Haluna 12),
Henrik I 8.5.1808, Påhl 8.10.1813, Eeva 3.9.1816, Stffan 20.5.1819 ja Maria Helena (Maja Lena) s.1823
1808 Suomen sota (1808-09)
1809 Haminan rauha jossa Suomi liitetään Venäjän alaisuuteen autonomisena suuriruhtinaskuntana. Vuosisataisesta Kruunun alustalaisuudesta johtuen sota tuntuu suuresta osasta Suomen kansaa "hävitylle". Siitäkin huolimatta että
Suomalaisuusajatukset ovat orastaneet jo pitemmän aikaa ja ne
ovat johtaneet valintoja idän sekä lännen välissä. Se että Kruunu on laiminlyönyt Suomen kehittämisen viimeisen sata vuotta keskittyen pelkän hyödyn ottamiseen ei ole heille eduksi. Yksi uskoiseen Suomeen määrätään nyt uskonvapaus josta syystä Ruotsalaista tuontia olevat herätyliikkeet saavat voimakkaasti kannatusta (symbolisena vastaliikkeenä). Maaorjuutta ei oteta täällä käyttöön. Suomi saa Venäjään liitettynä
autonomisen aseman. Yhteys Ruotsiin katkeaa ja heidän kuninkaaksi vaihtuu
Kaarle XIII.
|
Haminan rauha 1809 raja punaisella. |
1812 Väkiluku Suomessa 1 milj.
1816 Nilsiä irrotetaan omaksi seurakunnakseen.
1818 Anders I kuolee 19.2.1818 62 vuotiaana, poika
Anders II on 38v. Ja pojanpoika
Henrik I on 10v.
1823 Anders II 43v.(herännyt, körttiläinen) muuttaa 1823 isännöimältään Murtolahti 3 tilalta perheineen Rissalaan linnanmäelle (nyk. Sydänmaa vuodesta 1840) Nilsiässä. Poika
Henrik I on 15v. Hän opettelee maanviljelyn lisäksi suutarin taidon. Myöhemmin valmistuu kengät mm. vallesmannille. Aikuisella iällä hänelle tulee kerran -hengenahdistus. Joku naisihminen suosittelee käymään Paavo Ruotsalaisen juttusilla mutta neuvo ei kelpaa. Ahdistuksen jatkuessa hän kuitenkin päättää mennä ja saa apua. Näin hänestä tulee herännyt isänsä tapaan.
1830 Pohjolan viimeisin kylmä jakso "
Daltonin minimi" päättyy.
1832 Elias Lönnrot viettää Nilsiässä muutamia kesäpäiviä vieraillen Pisanvuorella.
1836 Henrik I 28v. vie vihille Anna Miettisen 20v. 27.12.1836 (ja Maria syntyy1838, Johan (Juho)s.1840. Anders s.1842-66, Helena s.1844 ja
Henrik II s.28.12.1847)
1838 Anders II kuolee 58vuotiaana, poika
Henrik I on 30v.
1843 Valmistuu Nilsiään puinen kellotapuli (ollen pystyssä vielä 160 vuoden päästä 2001).
1847 Henrik II syntyy.28.12.1847
1848 Henrik I 40 vuotta muuttaa 1848 perheineen ostamalleen Syvärilä 6:n tilalle Levämäen Pitkässälahdessa Palonurmen kylässä tullen näin herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen naapuriksi. Miehillä on herännäisten sanoiksi -hengen yhteys. Vaurastunut Paavo lainaa Henrik I:lle tilakaupassa tarvittavaa rahaa ja myöhemmin takaisin maksun aikaan Ukko Paavo kieltäytyy ottamasta korkoa sanoen –sinä meinaat minut syntiin langettaa (koronkiskonnasta).
Henrik II on nyt vuoden vanha.
1850 Peter syntyy 18.2.1850 eläen lähes viisivuotiaaksi kuollen 25.12.1854.
1852 Herännäisjohtaja Paavo Ruotsalainen kuolee Aholansaaressa. Heränneet tapaavat nimittää ei heränneitä ”suruttomiksi”. Herik I:lle ja Annalle syntyy vielä Anna 1852 ja Paul (Paavo) 13.4.1855 (myöhemmin tunnettu puuseppä)
1858 Henrik I:n (50v.)vaimo Anna kuolee 22.4.1858 ja seitsemän lapsen leski vie uuden vaimon Anna Tuovisen (27v)vihille 12.12.1858. Vilhelmiina syntyy 1859, Eeva 1861-63 ja nuorimmainen Adolf 1865. Pojat tapaavat kirmailla kesäisin pitkillä hiekkarannoilla jossa hiekka on hyvin hienoa. (Myöhemmin kun Syvärin pintaa lasketaan yhteensä 3,8 m mahtavat rannatkin ”katoavat” vesirajan siirtyessä kymmenien tai yli sadan metrienpäähän). Pojista Paavo on kätevä käsistään ja hirsikehikon päälle rakennetun savutuvan uunin alla hän tekee ensimmäisen karmastuolinsa, joka on purettava jotta sen saisi luukusta ulos.
1866 Anders kuolee kesken heinän seivästyksen niille sijoilleen ja tämän johdosta veljensä
Henrik II kokee uskoon herätyksen.
1872 Henrik I isä kuolee 16.4.1872 64v. pojat Johan (Juho) on 32 vuotta,
Henrik II (Heikki)25v. ja Paul (Paavo) 17v.
1876 Henrik I:n perilliset (kauppakirjassa Juho ja Heikki)myyvät Syvärilä 6 tilan Saunaniemen Pirisille. (Myöhemmin Mooses Pirisen leski avioituu Hermanni Jenun kanssa asuttaen näin Syvärilä 6:tta). Pojista Johan (Jussi) ostaa osuudellaan tilan Varpasjärven Siikakoskella nimeltään Paloinen 3. Hän ottaa auliisti huollettavakseen nuorempana ihan ”virkeän” mutta sittemmin henkisesti häiriintyneen Maria siskonsa ja 11 vuoden vanhan Adolf velipuolen. (Myöhemmin Jussin kuoltua perilliset käyvät käräjiä Marian hoitovelvoitteesta pyrkien saamaan muut sisaret osavastuuseen hoidossa tässä onnistuen) . Marialla on pelkona Toivosen työkalu eli haudankaivajan lapio ja puheet on muutenkin uskon värittämiä kuten huoli armon saamisesta. Jussi on kätevä käsistään ollen melko tunnettu taidoistaan taitaen myös kirjoitustaidon. Myöhemmin Iisalmessa toimii hänen jälkeläisiä rakennusurakoitsijana.
Henrik II ostaa osuudellaan Tilan Nilsiän Halunalta. Tilaan kuuluu vielä tässä vaiheessa myöhemmin Taskilaksi irrotettu osuus ja täällä hän asuu alkuun poikamiehenä ollessaan. Paul (Paavo) juo perintönsä jääden velkaan 200 mk, mikä onkin aika paljon tämän ajan rahaa. Sitten hän kuitenkin ryhdistäytyy mennen viideksi vuotta rengiksi Muuruvedelle Pelonniemeen useaankin taloon. Siellä hän myös tapaa tulevan vaimonsa. Sittemmin hän alkaa urakoida itse oppimansa puusepän taidolla menestyen lopulta varsin hyvin. Hän laittaa verstaan Muuruveden Matkussaareen vilkkaan (höyrylaiva)vesitien varteen ja kerran talvella ohi kulkee herroja pysähtyen Paavon vaimon Vilhelmiinan pitämään kahvilaan kysyen Paavolta -missä mestari on opin käyny. Johon tämä vastaa että –savutuvan uunin alla (jossa teki ensimmäisen karmistuolin osat).
1878 Henrik II (31v) vie vihille Anna Stiina Rissasen (28v) 26.5.1878 Konttimäestä ja pari asettuu (Taskilan talosta) nykyisen Pentikkälän paikalle. Isännällä on kädentaidot vähänlaiset ja heinänteon tullessa hän laittaa vaimon naapuriin sitomaan viikatteen terän. Kätevyyden isäntä korvaa uutteruudella. Hän tapaa soittaa
virsikannelta.
1879 Väkiluku Suomessa 2 milj.
1880 Henrik II:lle (33v.)ja Annalle (30v.) syntyy
Henrik III Rikhard (Riko, Riku) 26.4.1880 Kaaraslahti 14 , Hilda Maria 17.6.1883, Johannes (Juho) 1.9.1885 ja Anna Helena 23.8.1887
1893 Savo-Karjalan tammikuun numerossa kerrotaan
Nilsiän uutisia.
1894 Kiertävä
veistokoulu Nilsiään.
1902 Mikkelin sanomissa
uutisia Nilsiästä.
1904 Puuseppämestari (Paul) Paavo urakoi Muuruveden kirkon puusisustuksen Se on yksi hänen urakoimistaan viidestä kirkosta. Myöhemmin vielä Terijoen, Koiviston ja Nilsiän uudet kirkot.
Henrik III Rikhardista tulee setänsä tapaan puuseppä ja hän osallistuu kolmeen kirkkotyömaahan: Muuruvesi, Terijoki ja Koivisto.
1905 Valmistuu
Lastukosken kanava.
1906 Nilsiän edellisenä vuonna valmistunut kivikirkko. Se on järjestyksessään Nilsiän kirkoista kolmas samalla kun seurakunta jakaantui
kolmeksi seurakunnaksi. Puuseppä Paavo urakoi kirkkoon puusisustuksen.
1910 Savotar lehdessä kirjoittaa kirjeenvaihtaja Nilsiästä.
1917 Suomi itsenäistyy.
1918 Laki oikeuttaa torpparin lunastamaan tiluksen itsenäiseksi.
1920 Tarton rauha.
Lähdeaineisto:
Pentikäisen sukuseura, Pentikäisten sukukirja I
Kylätoimikunta, Palonurmen Keyrityn ja Syvärilän kyläkirja
Kyösti Julku, Suomen itärajan synty
Veijo Salonheimo, Savon historia II
Soininen Arvo Pohjois-Savon asutus
Heikki Kirkinen Karjala Taistelukenttänä
Sirkka Karskela, Sukututkijan tietokirja
Suomalaisen kirjallisuuden seura, Nilsiästä nilsittyä
Juho Pentikäisen 1885-1973 perillisten muistelmia vuonna 2001.
Paavo Pentikäisen 1922-2009 muistelmia vuonna 2001